Vanaf 1 maart beschikken alle 70 gemeenten van de provincie Antwerpen over data van Locatus, een onafhankelijke bron op het gebied van winkelinformatie.

Daarvoor tekenden de nieuwe schepenen economie een overeenkomst waardoor ze via de provincie gratis toegang hebben tot de Locatus-databank. Verder start de provincie Antwerpen vanuit haar pioniersrol  in het detailhandelbeleid nu ook een brede provinciale en interprovinciale studie rond detailhandel. Deze moet het winkelaanbod en de koopstromen in de Vlaamse regio’s in kaart brengen. Dit alles heeft als doel om de lokale economie te stimuleren.

Voor de provincie Antwerpen is detailhandel één van de speerpuntsectoren. Met haar 30 000 handelsvestigingen staat ze in poolpositie als dé shopping provincie bij uitstek. Het zorgt voor maar liefst 33% van de tewerkstelling; concreet gaat dit om 59 000 loontrekkenden en 16 000 zelfstandigen die werken  in meer dan 30 000 handelsvestigingen.

Gratis toegang online databank
Om de gemeenten te ondersteunen in hun detailhandelbeleid krijgen ze via de provincie de komende 2 jaar opnieuw gratis toegang tot de online databank van Locatus. Daarvoor is onlangs een overeenkomst getekend door alle schepenen economie. Met de informatie uit de databank beschikken de gemeenten over belangrijke gegevens die hen kan verder helpen bij de besluitvorming over hun detailhandelvestigingen. Vanaf 1 maart kunnen alle 70 gemeenten online.

Interprovinciale studie: eerste in Europa
De voorbije jaren heeft de provincie sterk ingezet op studie en analyse van detailhandel binnen onze regio. Dat gaat nu een stap verder  met de opstart van een brede provinciale en interprovinciale studie vanaf februari 2013.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde Economie: “Om een beter zicht te krijgen op de tendensen, situatie en lange termijnvisie voor onze regio zijn er al heel wat studies gevoerd. De interprovinciale studie die we nu opstarten is de eerste studie in Europa die met een afgestemde methodiek een analyse op detailhandel uitvoert op zo’n brede schaal. Onze provincie is de trekker in dit project. Het doel van de studie, analyse en het actieplan is een gepast detailhandel beleid in de 5 provincies.

Kernversterkend beleid
De studie zal een analyse maken van het lokale winkelaanbod, de koopstromen en de vraaggegevens in de verschillende provincies. “Zo kunnen we een effectieve inschatting maken van de behoeften inzake detailhandel in de volgende jaren.  Deze visie moet ook een reeks van stimuli  opleveren voor lokale ondernemers, zodat kleinhandel, horeca en andere commerciële activiteiten het gezicht worden van een kernversterkend beleid in de gemeenten tegen 2020.”, vertelt gedeputeerde Caluwé.

Portaalsite detailhandel
Later zal het studiewerk naar concrete beleidslijnen, realisatie- en communicatieacties vertaald worden naar alle 308 gemeenten. Op die manier kan elke stad of gemeente haar eigen beleid afstemmen op de gemeenschappelijke visie van de 5 provincies. De bedoeling is om een gelijkaardig traject voor detailhandel op poten te zetten.  
Met de Vlaamse portaalsite detailhandel, onder regie van Agentschap Ondernemen, zullen alle studieresultaten, goede praktijkvoorbeelden en nieuwe ontwikkelingen op een permanente wijze toegankelijk worden gemaakt.